top of page
環保基金 海岸清潔體驗式教育計劃 - 荃灣雙仙灣
環保基金 海岸清潔體驗式教育計劃 - 荃灣雙仙灣

11月26日週六

|

荃灣雙仙灣

環保基金 海岸清潔體驗式教育計劃 - 荃灣雙仙灣

呢三個月係「環保基金 海岸清潔體驗式教育計劃」。我哋綠色希望會帶大家去到大埔同荃灣嘅唔同沙灘進行清潔並親身了解下香港嘅海廢問題,今次第二彈既活動係去荃灣雙仙灣。有興趣嘅朋友快啲報名啦!

報名已截止
查看其他活動

時間和地點

2022年11月26日 上午10:30 – 下午12:30

荃灣雙仙灣, 香港雙仙灣泳灘

關於本活動

▊ 🙋‍♀️🙋招義工! 🌊「環保基金-海岸清潔體驗式教育計劃」第二次活動 - 荃灣雙仙灣

喺呢三個月我哋綠色希望會聯同環保基金(ECF)同環境運動委員會合辦四場海岸清潔活動,帶大家去到大埔同荃灣唔同沙灘進行清潔並親身了解下香港嘅海廢問題。11月12日我哋進行咗第一次活動,我哋同廿幾個義工喺大埔沙欄呢個咁長嘅海灘,一路chill住聽海浪聲一路執垃圾,個半鐘都唔洗就清理咗56.5公斤嘅海岸垃圾。

而話咁快我哋就嚟到第二次活動啦!今次我哋會去荃灣雙仙灣!有興趣嘅朋友快啲報名啦~

📅 活動日期︰2022 年 11 月 26 日 (星期六)

🕑 時間︰ 10:30 - 12:30

👥 參加人數︰25 名  (每位參加者可獲得 HKD45 車費補貼)

📍 清潔地點︰ 🏖荃灣雙仙灣🏝

集合&解散地點︰荃灣雙仙灣

交通資訊:可於荃灣西乘搭 53 號或者 234B 號巴士 於 海美灣 落車

===================

(1) 請各位義工自備裝備(包括勞工手套、垃圾夾),當日我哋都會有少量提供。

(2) 請各位注意以下事項以減低活動風險。

- 穿著淺色、寬鬆及通爽的衣物及長褲

- 帶備足夠飲用水 (參考份量為1.5L)

- 適時到陰涼地方休息 如有不適 請通知工作人員

(3) 我們會於當日集合時間三小時前視乎天氣決定活動是否繼續進行,大家可以留意活動群組 (將於活動前三日發出群組邀請)當日公布。

(4) 今次活動為環保基金活動,本會已為各參加者購買活動保險,報名時需要各參加者的姓名及身份證首英文字母及3個數字以作登記及發放車費補貼之用。

門票

  • 成為正選隊員

    多謝支持山野清潔 ! 請準時到集合點,到時見。

    HK$0.00
    售完
  • Waiting List - 後備義工

    多謝好有心做山野清潔義工! 如果有人當日參加唔到,我哋會即刻通知你,謝謝 ~

    HK$0.00

總計

HK$0.00

分享此活動

bottom of page