• Joanne

油塘社區報《集油》寫過嘅文章



教育、政策就係對環境最深遠嘅一環,唔單止制定政策,更重要係執行。呢單新聞就係其中一個例子去反映當政府部門唔協調個陣時就會發生咁嘅事,有規管等於冇規管。

如果你問我污水對我哋有咩影響,就等於問我知唔知我每一日食緊既蘋果有冇塑膠一樣,同樣都要檢測先會知。不過用常識都會知道,污水對人體影響一定唔會好,政府講唔知污水邊到出來好大機會都係射緊波。

簡單啲來講,小編就用曾經喺 油塘社區報《集油》寫過嘅文章提醒大家,唔好對問題視而不見。參加我哋定時山野清潔,自己地區自己救。

//你也許會說「政府會幫我們解決的」、或是「是政府沒有在解決」,沒錯,作為負責提供和維持垃圾處理系統的政府固然責無旁貸,不過當政府沒有盡責時,每一天打開門口看到垃圾的人,每一天吸入受污染的空氣,每一天與垃圾生活的,只會是你。站在政府的角度,油塘可能只是連接港島區的轉車站,但在你們的角度,油塘是你居住的社區,甚至是長大的社區。《一念無明》曾有一句對白:「在生活裏,不是每件事情你都可以不去面對,然後『外判』給他人。」面對現在垃圾滿佈,你還是認為把問題「外判」同時繼續對問題視而不見嗎?// (詳細請睇《集油》第三期)




5 次查看0 則留言

最新文章

查看全部